„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z MÉDIÍ: BOLŠEVICKÁ SEBEOBHAJOBA, KTERÁ VŠE PODSTATNÉ ZAMLČUJE: Po třiceti letech je problém…

27.06.2017 00:00
Ústečtí krajští radní na  jednání zastupitelstva obhajovali své nedávné rozhodnutí o odvolání ředitelů pěti muzeí a galerií. Odvolání je v pravomoci rady, která o něm rozhodla na začátku května.
 
Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) řekl, že uvedení ředitelé neprošli v Ústeckém kraji výběrovým řízením. »Převzali jsme muzea a galerii i s vedením. Ředitelé škol musí každých šest let obhájit svůj post, u těchto ředitelů to tak není, a teď se po třiceti letech udělalo výběrové řízení a je problém,« uvedl Bubeníček. Radní pro kulturu Jitka Sachetová (KSČM) řekla, že dosud se výběrová řízení u muzeí a galerií dělala pouze tam, kde ředitel zemřel. Náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM) zdůraznil, že radní odvolali i ředitele organizací, které zajišťují sociální služby.
 
Ředitele muzeí v Děčíně a Chomutově rada odvolala k 30. září a ředitele galerií v Litoměřicích, Lounech a Mostě k 31. prosinci. Současní ředitelé se mohou přihlásit do výběrových řízení. Sachetová uvedla, že výběrové řízení je standardní krok, na kterém není co měnit.
 
Proti rozhodnutí vznikla petice, podepsalo ji 300 lidí z řad odborné veřejnosti. Petici představil zastupitelům Rudolf Prekop, vedoucí ateliéru na Katedře fotografie FAMU. Petici podle něj podepsaly osobnosti z České republiky i ze zahraničí, kterým osud české kultury není lhostejný.
 
Autoři petice budou podle Prekopa výběrová řízení sledovat. »Už jenom ta zodpovědnost vůči víc jak třem stům signatářům znamená, že ty věci se nemohou nechat jen tak samospádem. Myslím si, že kontrola odborné veřejnosti nad dalším osudem těchto institucí je jednou z nejdůležitějších věcí pro to, jak kultura bude u nás vypadat do budoucna,« řekl Prekop.
 

—————

Zpět