„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Výstava Pavla Vašíčka: Ten tajemný předmět touhy byla zahájena v Čáslavi

23.02.2015 22:03

Od středy 7. května mají příznivci výtvarného umění možnost navštívit expozici jednoho z nejtalentovanějších mladých českých výtvarníků Pavla Vašíčka. Výstavu jeho krajinomaleb zorganizovalo Občanské sdružení Třiatřicet ve spolupráci s Městským muzeem a knihovnou Čáslav.

Slavnostní vernisáže se ve výstavní síni čáslavského městského muzea v úterý 6. května zúčastnilo několik desítek čáslavských obyvatel, mimo jiné také Ing. Jiří Havlíček, bývalý místostarosta města, který v současné době zastává funkci prvního náměstka ministra průmyslu a obchodu. Ten - spolu se známým a uznávaným všestranným umělcem, profesorem Vladimírem Franzem - převzal nad celou výstavou záštitu. Ve svém krátkém projevu vyzdvihl Ing. Havlíček důležitost podobných akcí a vyjádřil přesvědčení, že se tvorba Pavla Vašíčka setká u návštěvníků výstavy s příznivým ohlasem. Ostatně nejlepším hodnocením vystavených děl je skutečnost, že již před oficiálním zahájením výstavy našlo hned několik děl svoje budoucí kupce.

Obrazy Pavla Vašíčka, který v Čáslavi prvně prezentuje svoje krajinomalby, v mnohém připomínají snové krajiny, jež kontrastují s jeho dosavadní převážně figurálními kompozicemi. "Nejedná se však o žádné poklidné či idylické krajinky - i když zde lidské postavy absentují, je na obrazech přítomnost člověka zcela zřejmá a stejně jako v lidských duších tu probíhají prudká dramata, zuří bouře, naznačují se tajemství a otevírají skuliny do světa za obrazem," zaznělo mj. na vernisáži.

O umění Pavla Vašíčka a jeho talentu se více než pochvalně vyjadřuje také profesor Vladimír Franz, který uvádí: "Pavel Vašíček je bytostný malíř. Musel se asi milý pánbůh držet hezky nízko u země, když tehdá naděloval. Pavel Vašíček dostal naděleno vrchovatě, je tedy pro malování zrozen." Výstava prací tohoto význačného výtvarníka bude ve výstavní síni čáslavského městského muzea pro veřejnost otevřena až do 30. května.

zak, Obzory Kuntohorska, 19. 5. 2014

—————

Zpět