„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Výstava obrazů a kreseb akademického malíře Jana Pištěka prodloužili do 28. března

05.02.2021 18:52

Bez účasti veřejnosti byla v pátek 6. listopadu v Dusíkově divadle Čáslav zahájena výstava obrazů a kreseb akademického malíře Jana Pištěka. Kurátorem výstavy, kterou zorganizoval David Novák ze spolku Třiatřicet, je Petr Svoboda, zakladatel a emeritní ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. Záštitu nad akcí, která se koná v rámci doprovodného programu Festivalu Formanova Čáslav, převzal čáslavský starosta Vlastislav Málek.

Jan Pištěk patří k významným českým autorům, kteří se na výtvarné scéně začali etablovat ve druhé polovině 80. let minulého století. V letech 1980-1986 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze a od roku 1987 pravidelně představuje svá díla veřejnosti v rámci samostatných i skupinových výstav pořádaných jak doma, tak v zahraničí. V roce 1990 se stal odborným asistentem v ateliéru malby profesora Bedřicha Dlouhého. V letech 1993 a 1994 pobýval na tvůrčích stipendiích ve Spojených státech. V roce 1995 ukončil svou pedagogickou činnost a od té doby se plně věnuje vlastním projektům. Svými díly je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie Hlavního města Prahy, AJG Hluboká nad Vltavou, Galerie Behémót, Kunsthalle Praha a v dalších domácích i zahraničních soukromých sbírkách.

Výstava v Čáslavi se zaměřuje nejen na autorovu volnou tvorbu z posledních let, ale i na jeho kostýmní návrhy vytvořené pro divadelní inscenace vytvořené pod režijním vedením Miloše Formana a bratrů Petra a Matěje Formanových.

Akce se koná se díky finanční podpoře ze strany města Čáslavi, Středočeského kraje, soukromých společností a individuálních dárců, kteří si přáli zůstat nepoznáni.

UPOZORNĚNÍ: Výstava Jana Pištěka v Dusíkově divadle byla prodloužena do 28. března 2021; veřejnosti bude zpřístupněna v souladu s uvolněním vládních restriktivních opatření.

Další informace najdete na www.formanovacaslav.cz.

Svoboda.Info, 5. 2. 2021

—————

Zpět