„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Tereza z Davle a Hynek Čermák zahájí společnou výstavu (Čáslavské noviny)

27.09.2019 08:04
V pátek 4. října v 6.36 večer bude v Malém sále čáslavského Dusíkova divadla zahájena první výstava letošní divadelní sezóny. Místní spolek Třiatřicet tentokrát představí novou tvorbu známé české fotografky Terezy z Davle a neméně známého herce a také fotografa Hynka Čermáka. Kurátorem výstavy je již tradičně Petr Svoboda, zakladatel a emeritní ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. Vernisáž otevře hudební vystoupení žaček místní Základní umělecké školy, úvodní projev přednese starosta města JUDr. Vlastislav Málek, který celé události poskytl oficiální záštitu.
 
Oba autoři se od samého počátku svých fotografických kariér věnují převážně ženskému aktu, oba až na výjimky spolupracují pouze s amatérskými modelkami. A oba jsou v oblasti fotografie autodidakty. Ovšem zatímco pro Terezu z Davle se focení stalo profesí, pro Hynka Čermáka zůstává především koníčkem. Obsáhlá výstava v čáslavském Dusíkově divadle je první společnou prezentací jejich prací. V jejím rámci se Tereza z Davle představí výběrem z cyklů Neue Madchen a Gluteus Maximus, zatímco Hynek Čermák vystaví průřez celou svojí dosavadní tvorbou. 
 
Autoři mají společné i to, že se pravidelně věnují různým charitativním projektům. Tereza z Davle se jako fotografka již řadu let podílí na tvorbě kalendářů pro neziskové organizace, pomáhající například pacientům s amyotrofickou latentní sklerózou či ženám trpícím cystickou fibrózou. Hynek Čermák již od první výstavy svých fotografií věnuje celý výtěžek z jejich prodeje na projekt Bellis, který pomáhá mladým ženám s rakovinou. 
 
Hlavními organizátory výstavy jsou Ing. David Novák z čáslavského spolku Třiatřicet a Eva Albrechtová, ředitelka Dusíkova divadla. Akce se koná díky finanční podpoře města Čáslavi, Středočeského kraje, soukromých společností a individuálních dárců, kteří si přáli zůstat nepoznáni. 
 
Výstava nazvaná PRŮMĚTY DO ŽENSKÉ POSTAVY potrvá do konce roku 2019 a bude z ní vydán již tradiční obsáhlý katalog coby třetí svazek edice uměleckých publikací Picturis. Případní zájemci mohou tuto publikaci získat prostřednictvím dárcovské kampaně na webu Startovač.cz. 
 
Poděkování: Organizátoři akce děkují za podporu městu Čáslav a Středočeskému kraji, dále společnostem Hoka Interier, ISTA, hotel Grand, SlowShop, Maso Čáslav a Venture Club, a v neposlední řadě i třem mecenášům, kteří chtěli zůstat v anonymitě. 
 
David Novák, Čáslavské noviny 10/2019, 27. 9. 2019

—————

Zpět