„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Spolek Třiatřicet chce splatit starý dluh vůči jedné z čáslavských osobností

24.09.2020 07:27

Čáslav – Místní spolek Třiatřicet zahájil nový projekt – ve spolupráci s historikem a spisovatelem Tomášem Bandžuchem hodlá vydat knihu věnovanou legendě české literární kritiky, novináři a spisovateli Františku Xaveru Šaldovi, který část svého dětství prožil v našem městě.

Vydání této publikace dvakrát zabránil totalitní režim – nejprve nacistický, o několik let později komunistický.

AUTOREM JE ŠALDŮV ŽÁK

Autorem knihy je dnes téměř zapomenutý esejista a filosof Rudolf Ina Malý – horlivý český vlastenec a katolík, který řadu let působil jako vysoký úředník prvorepublikového ministerstva zahraničí. Se Šaldou se Malý seznámil již před první světovou válkou a záhy se stal jeho blízkým spolupracovníkem. I když se později jejich cesty rozešly, Malý se celý život považoval za Šaldova žáka a chtěl právě jemu věnovat svou napůl memoárovou knihou “S F. X. Šaldou tehdy i nyní.” 

LITERÁRNÍ ŽIVOT I PODRAZY

Kniha obsahuje řadu vzpomínkových textů i dosud nepublikovaných dopisů a jiných dokumentů popisujících mimo jiné intelektuální a literární život v prvních letech Československé republiky, vzájemné podrazy a osobní útoky spisovatelů a kritiků, literární uskupení, která se rozpadala stejně rychle jako vznikala, a třeba i způsoby, jak se tehdy dal založit či ovládnout literární časopis.

KNIHA ZATÍM NEMĚLA ŠTĚSTÍ

Kvůli osobnosti autora nebylo na její publikaci za Protektorátu ani pomyšlení a když se po válce zdálo, že se vše v dobré obrátí, sestavil nakladatel ediční plán tak, že v něm vydání knížky připadlo na březen 1948. Místo do knihkupectví putovala Malého kniha na náklaďák ministerstva informací, který odvezl všechny výtisky rovnou k sešrotování. Podle komunistické cenzorky totiž “z celé knihy přímo křičí politická negramotnost části inteligence první republiky, její domnělá nadřazenost a nezainteresovanost v boji o novou společnost.” Zachránilo se jen pár nesvázaných exemplářů, a ty jeden po druhém podléhaly zkáze. Kniha byla celá desetiletí považována za ztracenou…

VZÁCNÝ OBJEV

Až před rokem se podařilo v hlubinách jistého soukromého archívu objevit jeden kompletní nedotčený výtisk, který obdržel sám Malý krátce před likvidací celého nákladu.

Tato raritní publikace plná jinde nedostupných informací nebude vydána jako obyčejný reprint. Vyjde v nové sazbě a doplněná dalšími tematickými fotografiemi, poznámkovým aparátem, který čtenářům pomůže s orientací na prvorepublikové kulturní scéně, a v neposlední řadě třemi literárně-historickými texty, přibližujícími nejen osobnost autora, ale také vztah Šaldy k Čáslavi.

JEN PRO BIBLIOFILY

Publikace vyjde v bibliofilském nákladu pouhých 333 číslovaných exemplářů a zájemci z řad veřejnosti mají možnost knihu získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně probíhající aktuálně na webu Startovač.cz: https://www.startovac.cz/projekty/takniha/

Vydání knihy podpořilo svým grantem Město Čáslav.

 
Zdeňka Nezbedová, NNoviny.cz, 24. 9. 2020

—————

Zpět