„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Před 80 lety odletěla Moravcova jedenáctka do Londýna, v Čáslavi se konala vzpomínková akce

18.03.2019 16:25

U příležitosti 80. výročí odletu tehdejšího plukovníka Františka Moravce a skupiny jeho zpravodajských důstojníků do Velké Británie se v pátek 15. března konala vzpomínková akce v Čáslavi, odkud František Moravec pocházel. Starosta Čáslavi Vlastislav Málek zde Františku Moravcovi udělil čestné občanství in memoriam. Pátečního dopoledne se účastnili také ředitel Vojenského zpravodajství brigádní generál Jan Beroun a velitel 601. skupiny speciálních sil generála Moravce plukovník David Franta, oba zde připomenuli odkaz a význam Františka Moravce pro své složky.

Vzpomínkové akce se zúčastnili také nejbližší příbuzní generála Moravce. Rodinu zastupovala Marta Šenkapounová, která stále žije v Čáslavi, a vzácným hostem byla Anita Gard Moravec – vnučka Františka Moravce žijící ve Spojených státech amerických.

„Právě osobnosti jako František Moravec je neustále třeba si připomínat. Generál Moravec je pro nás dodnes zdrojem inspirace a i dnešní Vojenské zpravodajství pamatuje na jeho odkaz. Připomínáme si ho jak uvnitř organizace, tak se snažíme být aktivní v osvětové činnosti na veřejnosti,“ poznamenal při této příležitosti ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Na oficiální část navázalo odborné kolokvium, na kterém vystoupili jak regionální historici, tak například historici Vojenského historického ústavu. Ve svých příspěvcích se zaměřili na osobnost Františka Moravce a jeho činnost, ale zazněly zde také příspěvky týkající se všeobecně historie vojenského zpravodajství.

Brigádní generál František Moravec je jednou z nejvýznamnějších osobností v historii vojenského zpravodajství. Od poloviny 30. let stál v jeho nejvyšších pozicích a významně se zasloužil o jeho rozvoj. V předvečer okupace 14. března 1939 odletěl spolu s jeho nejbližšími spolupracovníky a značnou částí zpravodajského archivu do Velké Británie. Tento čin se stal unikátní nejen u nás, ale i v zahraničí, únik Moravcovy skupiny de facto znamenal vznik zahraničního vojenského odboje.

Takzvaná Moravcova jedenáctka v Londýně okamžitě začala pracovat na obnovení svobodného Československa. Pro prezidenta Beneše a jeho exilovou vládu zajišťovali přísun informací z okupované vlasti a v rámci svých možností se rovněž snažili pomáhat domácímu odboji. Vrcholem jejich činnosti byl výcvik a organizace výsadkových skupin složených z dobrovolníků z řad československé zahraniční armády, mezi jejich nejznámější mise patří operace Anthropoid.

 
Alžběta Riethofová, mocr.army.cz, 18. 3. 2019

—————

Zpět