„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Kvůli divným okolnostem osobnosti usilují o zrušení konkurzů na šéfy galerií

14.07.2020 11:45

Devítka osobností české kulturní scény se formou petice vymezila proti vypsaným výběrovým řízením na posty ředitelů kulturních institucí Ústeckého kraje. Autoři petice požadují, aby hejtmanství zrušilo konkurzy na šéfy galerií v Litoměřicích a Lounech a ponechalo ve funkcích dosavadní ředitele.

„Žádáme, aby byla výběrová řízení na posty ředitelů galerií Ústeckého kraje s okamžitou platností zrušena, aby byly ředitelům jejich mandáty se zpětnou platností prodlouženy na dobu neurčitou, a byla tak posílena důvěryhodnost instituce rady Ústeckého kraje,“ píše se v petici, kterou k pondělku podepsalo 160 lidí, vesměs příznivců a znalců severočeské kultury.

V petičním výboru jsou persony jako architekt Mirko Baum, kulturní historik Michal Janata, emeritní děkan fakulty architektury ČVUT Vladimír Šlapeta, rektor VUT v Brně Petr Štěpánek, fotograf Rudolf Prekop, teatroložka Vlasta Smoláková, nakladatel Martin Souček či historik umění Jaromír Zemina.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích je jednou ze tří krajských institucí, jejichž ředitelé ve svých funkcích končí.

Zdeněk Matouš (ČSSD) (vpravo) byl nejprve informacemi MF DNES o jeho přihlášce a chystaném vítězství zaskočen a sdělil, že se teprve o přihlášce rozhoduje, nakonec ji podal.

Autoři petice zároveň žádají, aby kraj odvolal vedoucího odboru kultury Adama Šrejbera, který je podle nich za všechny změny zodpovědný.

„Právě on odvolal ředitele, kteří své instituce vedli velmi dobře, a nyní se na jejich posty snaží dosadit neodborníky, čímž škodí kultuře v kraji,“ říká spoluautor petice, architekt Tomáš Novotný ze spolku Mánes.

„Z pohledu Ústeckého kraje není žádný zákonný důvod pro odvolání vedoucího úředníka z funkce vedoucího odboru kultury a památkové péče,“ oponuje kraj ústy mluvčího Martina Volfa.

Podle něj hejtmanství vypsalo výběrová řízení na obsazení funkce ředitelů příspěvkových organizací v oblasti kultury zcela transparentně a v souladu se všemi platnými zákonnými i interními předpisy.

„Kraj tudíž nespatřuje opodstatněný důvod pro zrušení uvedených výběrových řízení. Jmenování a odvolávání ředitelů příspěvkových organizací je dle zákona o krajích zcela v kompetenci rady Ústeckého kraje,“ dodává Volf.

Místo pro náměstka hejtmana Zdeněk Matouše?

Kraj na sklonku loňského roku Štefančíkové se Štíbrem nečekaně neprodloužil smlouvy a podobně postupoval i v případě ředitele Regionálního muzea v Teplicích Radka Spály, který byl ve funkci rovněž dva roky.

Vedení kraje za to sklidilo obrovskou vlnu kritiky odborníků i opozičních zastupitelů a ani přes početné dotazy médií dodnes pořádně nevysvětlilo důvody, proč se tak stalo.

Trafika pro starostu, tvrdí kritici

Od začátku se spekulovalo, že chce kraj na volná místa dosadit politiky, kteří na podzim neuspějí v krajských volbách.

Jak se MF DNES podařilo zjistit, v případě teplického muzea by to mohla být pravda, jedním z uchazečů je totiž i náměstek hejtmana a starosta Krupky Zdeněk Matouš (ČSSD), jehož úspěch ve volbách se neočekává. Hned několik zdrojů navíc redakci potvrdilo, že vítězství Matouše v konkurzu je předem jasné.

Přihlášku do výběrového řízení Matouš podal

„Je to pro něj připravené. I proto se měnily podmínky výběrového řízení. Vše je mu ušité přímo na míru,“ uvádí zdroj.

Matouš byl nejprve informacemi MF DNES o jeho přihlášce a chystaném vítězství zaskočen a sdělil, že se teprve o přihlášce rozhoduje, nakonec ji podal. Kromě něj o místo usilují ještě čtyři lidé.

V případě Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích se o místo ředitelů uchází osm lidí a Galerii Benedikta Rejta v Lounech chtějí vést čtyři uchazeči, včetně stávající ředitelky Alici Štefančíkové.

Konkurzy by se měly konat na konci července, o jejich vítězích budou rozhodovat sedmičlenné výběrové komise. Ve všech však mají před odbornou veřejností početní převahu zástupci kraje nebo jeho příspěvkových organizací. Zástupci ministerstva kultury, kteří svou pomoc nabízeli, chybějí úplně.

„Všechny okolnosti nasvědčují tomu, že Ústecký kraj se cílevědomě zbavuje schopných a zároveň nepohodlných (protože kriticky uvažujících) ředitelů, čímž poškozuje kulturu celého regionu,“ píše se v závěru petice.

Petice nic nezmůžou, nikdo z kraje je ani nečte

Tato petice navíc není první, která se kultury v Ústeckém kraji týká. Už v roce 2017, když byli odvoláni ředitelé šesti galerií a muzeí v kraji, vznikla petice na jejich podporu.

A další odborníci sepsali na sklonku minulého roku, kdy došlo k neprodloužení smluv stávajících ředitelů galerií v Litoměřicích, Lounech a muzea v Teplicích. Ani jedna z nich však nic nezměnila.

„Petice nic nezmůžou, obávám se, že je nikdo z kraje ani nečte. Dáváme jimi hlavně na vědomí široké veřejnosti, že se takové věci dějí,“ vysvětluje Tomáš Novotný.

Se svými kolegy prý pravidelně zasílají i dopisy hejtmanovi, zastupitelům a radním kraje, v kterých upozorňují na nestandardní situaci. „Na jeden z nich už nám kraj prostřednictvím pana Šrejbera odepsal, bohužel jsme se ale nedozvěděli odpovědi na otázky, na které jsme se ptali,“ uzavírá Novotný.

 
Pavel Přibyl, iDNES.cz, 14. července 2020

—————

Zpět