„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Kosmologické theatrum-terra: Pištěkova výstava začala ve foyer Dusíkova divadla

05.05.2021 04:13

Po několika měsících od instalace jedinečné výstavy Kosmologické theatrum-terra může konečně veřejnost vidět na vlastní oči obrazy a kresby Jana Pištěka ve foyer Dusíkova divadla v Čáslavi. Výstava akademického malíře Jana Pištěka byla zahájena bez veřejnosti již 6. listopadu 2020. Díky odložení termínu dernisáže ji lze navštívit do 11. června 2021, a to každé pondělí, středu a sobotu ve výstavních prostorech divadla.

"Kurátorem výstavy, kterou zorganizoval David Novák ze spolku Třiatřicet, je Petr Svoboda, zakladatel a emeritní ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. Záštitu nad akcí, která se koná v rámci doprovodného programu Festivalu Formanova Čáslav, převzal čáslavský starosta Vlastislav Málek.

"Jsme rádi, že se konečně výstava dočká svých návštěvníků," uvedla Lada Bartošová, ředitelka Dusíkova divadla, ve kterém se výstavní prostory nacházejí. "Výstavu bylo možné otevřít za dodržení přísných hygienických opatření – návštěvníci jsou například povinni udržovat rozestupy alespoň 2 metry (nejde-li o členy jedné domácnosti), povoleny nejsou skupinové prohlídky, každý návštěvník musí mít k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a je tak omezena i kapacita. Proto doporučujme termín návštěvy rezervovat předem," dodala.

Výstava v Čáslavi se zaměřuje nejen na autorovu volnou tvorbu z posledních let, ale i na jeho kostýmní návrhy vytvořené pro divadelní inscenace pod režijním vedením Miloše Formana a bratrů Petra a Matěje Formanových. Některé z vystavených prací jsou veřejně vystavovány vůbec poprvé.

Jan Pištěk, syn Theodora Pištěka, patří k významným českým autorům, kteří se na výtvarné scéně začali etablovat ve druhé polovině 80. let minulého století. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a od roku 1987 pravidelně představuje svá díla veřejnosti v rámci samostatných i skupinových výstav pořádaných jak doma, tak v zahraničí. V roce 1990 se stal odborným asistentem v ateliéru malby profesora Bedřicha Dlouhého. V letech 1993 a 1994 pobýval na tvůrčích stipendiích ve Spojených státech. V roce 1995 ukončil svou pedagogickou činnost a od té doby se plně věnuje vlastním projektům. Svými díly je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie Hlavního města Prahy, AJG Hluboká nad Vltavou, Galerie Behémót, Kunsthalle Praha a v dalších domácích i zahraničních soukromých sbírkách.

 
Hana Pilcová, kutnohorsky.denik.cz, 5. 5. 2021

—————

Zpět