„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Hynek Čermák: Ženská duše mě fascinuje

13.05.2022 09:34
(...)
 
Vedle herectví se věnujete fotografování ženských aktů. A protože vím, že jste od mládí jezdil na čundry, trochu mě překvapilo, že nefotíte třeba přírodu. Neláká vás?
Neláká. Na čundr si se stejnou partou pěti kamarádů ze základní školy pořád občas zajedeme. Ale fotit krajinu, přírodu, to mě nelákalo nikdy. Miluji to, ale nepotřebuji si to zvěčňovat na fotce, stačí mi to mít v hlavě.
Zkoušel jsem fotit i portréty, to mě docela baví, ale fotit nahé ženy byla moje velká touha už od nějakých patnácti let, kdy jsem je začal vnímat.
Už tehdy jsem věděl, že bych chtěl focení aktů zkusit. Newton, Sudek, Saudek, Drtikol, to všechno byli mistři, na jejichž akty jsem fascinovaně zíral.
Jednou jsem vzal foťák do ruky sám a udělal si z toho zábavu do konce života. To není jen focení, to je poznávání. Poznávat ženskou duši, to, jak vy ženy přemýšlíte, co cítíte, začne chlapa tak fascinovat, že mu to zůstane jako koníček navždy.
 
Může chlap vůbec naše duše pochopit? Jste přece z Marsu a my z Venuše.
Nemůže. A protože ženy fotím a musí mezi námi vzniknout důvěra, kterou nesmím zklamat, dostáváme se v rozhovorech dál a dál, a já se tak o vás dozvídám pořád víc. Je to úžasné.
 
Bylo na začátku těžké sehnat modelky? A byla výhoda, nebo spíš problém, že jste herec?
Ze začátku to těžší bylo, ale herectví byla spíš výhoda. Odpadlo to, že by si holky mohly myslet, že jsem úchyl, který jim chce ublížit. Věděly, že mě každý večer najdou v divadle, že nemůžu zmizet ze světa.
Navíc moje modelky jsou většinou herečky. První byla Šárka Vaculíková, která do toho šla s velkou energií. Máme krásné fotografie, dnes už skoro deset let staré, a ona je moc ráda, že je má.
Teď už se modelky shánějí o mnoho líp než v začátcích, hodně mi v tom pomáhá i manželka.
 
Vy ovšem fotíte i ji…
Jasně! Když máte o dvacet let mladší manželku, která je krásná, je to s ní samozřejmě jednodušší než s kýmkoliv jiným. Mám šanci udělat záběry, které bych s jinou musel strašně dlouho a složitě produkovat.
 
Nepociťoval jste ale u aktů své ženy zábranu, nechuť ji ukázat ostatním chlapům?
Ne, já dokonce myslím, že by to bylo nefér. Ona je tak krásná! Myslím, že to byl Řek Zorba, kdo řekl, že krásná žena má povinnost těšit. S tím souhlasím a myslím si, že to může přinést jen víc něhy do života mužů. A ta je potřeba.
 
(...)
 
Věra Míšková, Právo, 13. 5. 2022

—————

Zpět