„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Herec Hynek Čermák vystavuje v prachatické Galerii Dolní brána

17.06.2022 09:28

U-PŘE-RODU nese název výstava fotografií, která je od čtvrtka 16. června k vidění v Galerii Dolní Brána v Prachaticích. Výstavu aktů zahájil osobně herec Hynek Čermák. Expozice fotografií v Prachaticích představuje výběr z volné fotografické řady nazvané autorem U—pře—rodu. Jedná se o tvorbu, která vznikala a vlastně průběžně vzniká v průběhu posledních let.

"Fotograf Hynek Čermák má dar i cit svým objektivem perfekcionisticky vnímat a v důkladně propracované kompozici póz a v gestech žen zachytit jemně odstupňované střípky a záblesky světla i jeho prudké kontrasty procházející skrze temné stíny prostoru či siluetu ženského těla," uvedl při zahájení výstavy její kurátor Patr Svoboda. Milovníci černobílé fotografie si mohou nejen prohlížet, ale také fotografie zakoupit. Výtěžek z prodeje fotografií Hynka Čermáka bude věnován na podporu mladých žen s rakovinou prsu.

U—pře—rodu je metafora přesně vyjadřující smysl a cestu, kterou se Hynek Čermák ubírá a na které se mu díky espritu a touze po hledání daří na jeho fotografické pouti pronikat hlouběji do vnitřního citového prostoru ženy. Obnažená ženská postava je sice od archetypálních dob téma klasicky přitažlivé, ale o to těžší je nalézt v něm svébytnou osobitou formu. Hynek Čermák svým citlivým hledačským přístupem, okem a objektivem a hlavně úžasem, s jakým se citlivě přibližuje ke své tajemné ženě-bohyni, nalézá stále nové, úchvatné a nepodbízivé obrazy ženy.

Výstava je v prachatické Galerii Dolní brána k vidění do 10. září.

Jana Vandlíčková, Prachatický deník, 17. 6. 2022

—————

Zpět