„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Galerie v Mostě má další prostor pro výstavy

03.01.2020 18:39

S výstavou děl malíře Josefa Honyse představilo veřejnosti mostecké oblastní muzeum své nové galerijní prostory. Necelý rok po spojení s původně samostatnou Galerií výtvarného umění v Mostě vznikla za více než čtyři miliony korun přímo v budově muzea výstavní plocha o rozloze přes 300 metrů čtverečních.

"Staré mostecké" galerijní prostory pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie prošly koncem roku údržbou. Jejich novou a přesnou pozici vedení muzea ještě hledá. "Po ročním provozu jsme zjistili, že suterénní prostory pod přesunutým kostelem neposkytují vyhovující klima pro organické materiály. Díky mikroklimatu materiály trpí. Ve svých sbírkách máme spoustu cenných věcí, u kterých nechceme, aby došly k úhoně," popsal důvod vzniku nových galerijních prostor ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

Prostory pod kostelem přesto muzeum opustit nechce. Na návrh architektonické komise města by se tu měla vystavovat umělecká díla z materiálů, které zdejší klima zvládnou, jako je například kámen, sklo, kov či keramika. "Směr bude zřejmě takový, že prostory rozdělíme. Malbu a grafiku vystavíme v budově muzea a všechny ostatní materiály včetně plastik bychom vystavovali pod kostelem," uvedl Soukup.

 
5plus2, 3. 1. 2020

—————

Zpět