„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Gábina Fárová představí svou tvorbu v divadle

01.11.2018 05:21

V pátek 9. listopadu v 6.36 večer bude v komorním sále čáslavského Dusíkova divadla slavnostně zahájena první výstava letošní divadelní sezóny. Místní spolek Třiatřicet tentokrát v jejím rámci představí tvorbu významné současné fotografky Gabiny Fárové. Kurátorem je již tradičně pan Petr Svoboda, zakladatel a emeritní ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě.

Hlavními organizátory výstavy jsou Ing. David Novák a Kamil Handlíř ze spolku Třiatřicet a Eva Albrechtová, ředitelka Dusíkova divadla. Akce se opět koná výhradně díky finanční podpoře ze strany města Čáslavi, soukromých mecenášů a také firmy HOKA; kromě ní nepřispěl na výstavu - jako obvykle - žádný jiný podnikatelský subjekt působící na Čáslavsku. Vernisáž zahájí hudebním vystoupením žačky místní Základní umělecké školy, úvodní projev přednese senátor Ing. Jaromír Strnad, který celé události poskytl oficiální záštitu. 

Česká fotografka Gabina Fárová se narodila ve znamení Berana, do rodiny výtvarníka Libora Fáry a historičky umění a signatářky Charty 77 Anny Fárové. Po studiu na Střední průmyslové škole grafické (obor fotografie u Stanislava Boloňského) nebyla z politických důvodů přijata na vysokou školu a proto v letech 1982–1985 pracovala jako fotoreportérka v družstvu Fotografia Praha. Současně si rok přivydělávala jako externí manekýnka pro Ústav bytové a oděvní kultury a stála modelem několika významným fotografům, k nimž patřili například Jan Saudek, Tono Stano, Taras Kuščinský či Helmuth Newton. V letech 1986–1990 studovala obor umělecké fotografie na pražské FAMU. Školu však před dokončením studia opustila, aby se mohla plně věnovat fotografování a práci v družstvu Radost, které po 17. listopadu 1989 založila se svými spolužáky Pavlem Nádvorníkem a Petrem Lukášem. Zde do roku 1991 vedla stejnojmennou fotografickou agenturu a podílela se na vydávání kultovního časopis Post. Od roku 1990 pracuje jako fotografka na volné noze, v letech 1995 - 97 byla členkou volného sdružení fotografů NOX, které dále tvořili Tono Stano, Vasil Stanko, Rudo Prekop, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník a Ivan Pinkava. Režírovala videoklipy pro Dušana Vozáryho a skupiny Garáž či Půlnoc.

Gabina Fárová fotografuje prakticky výhradně na černobílý film středního a velkého formátu, a to především akty a portréty. První akt vytvořila ve svých čtrnácti letech; modelem jí tehdy stála její sestra Isabela. Je autorkou množství fotografických řad a cyklů, mezi které patří například Cirkus Humberto, Třídy, Praha (je děvka), řada aktů Gabinetky, cyklus portrétů a aktů vězňů Valdický klášter, cyklus Kaleidoskop kombinující černobílou fotografii s barevnou, série Povinná relaxace, soubor České ateliéry, cyklus Manévry a další. Její dílo je zastoupeno ve významných galeriích a soukromých sbírkách v Čechách i v zahraničí.

Výstava nazvaná ŹENA-OBRAZ-AKT potrvá do 31. ledna 2019 a bude z ní vydán obsáhlý katalog coby druhý svazek edice uměleckých publikací Picturis, zahájené vloni katalogem z čáslavské výstavy česko-francouzského výtvarníka Miloslava Mouchy. 

Poznámka: Organizátoři se omlouvají za opakovaný odklad termínu zahájení výstavy, způsobený zpožděním prací Realitní a stavební společnosti s.r.o. na rekonstrukci Dusíkova divadla. 

Čáslavské noviny, říjen 2018

—————

Zpět