„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Dinosauři dorazí do Čáslavi

31.05.2015 21:01
  • Na výstavě Petra Modlitby se dostanete do hlubin dávnověku
  • Výstava začíná 18. dubna
 
Návštěvníci výstavní síně na náměstí Jana Žižky z Trocnova budou mít unikátní příležitost přenést se v čase o několik desítek tisíc až milionů let do minulosti. Od 18. dubna totiž proběhne výstava paleontologických obrazových rekonstrukcí s názvem "Z hlubin dávnověku".
 
Výstavní síň zaplaví množství obrazů výtvarného autodidakta Petra Modlitby, který svou tvorbou navazuje zejména na světoznámého a dosud nepřekonaného hyperrealistického malíře Zdeňka Buriana.
 
"Vše začalo někdy v roce 1976, kdy jsem v bratrově knihovně objevil kniku Ztracený svět od pánů J. Augusty a Z. Buriana - a bylo rozhodnuto. Pravěký svět v úžasných obrazech geniálního malíře Zdeňka Buriana mě okouzlil natolik, že jsem vzal tužku a papír a začal kostrbatou linkou kreslit a kreslit a kreslit... a vydrželo mi to až do dnešních dnů; doufám, že s lepším výsledkem než tenkrát," říká Modlitba.
 
Desítky kreseb
 
Některé obrazy pro čáslavskou výstavu byly zapůjčeny ze stálé expozice Chlupáčova muzea historie Země pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výstava několika desítek kreseb, kvaší a olejů Petra Modlitby bude zahájena vernisáží v pondělí dne 18. dubna v pět hodin navečer a úvodní slovo přednese Petr Svoboda, ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě.
 
Součástí vernisáže bude také vystoupení vynikajícího jazzového hudebníka Radka Němejce. Výstava potrvá do 15. května.
 
Paleoart
 
Petr Modlitba se věnuje umění, které se nazývá paleoart. Jedná se o obrazové rekonstrukce pravěku, které převádí na plátno. Olejomalbě se Petr Modlitba začal věnovat ve svých šestnácti letech, opět jako samouk, údajně inspirován surrealistickými obrazy Salvadora Dalího.
 
Jana Mišutková, TEP Kutnohorska, č. 15, ročník V, 11. 4. 2011 (Článek vznikl pouhým zpřeházením textu Davida Nováka, o jehož autorství se pachatelka textu opomněla zmínit.ú

—————

Zpět