„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Cena ministerstva kultury pro Petra Svobodu. Bývalý ředitel mostecké galerie odešel ze severu Čech do Čáslavi

30.05.2018 10:35
Ministr kultury vyznamenal dlouholetého ředitele mostecké Galerie výtvarného umění Petra Svobodu. Jednoho z pětice ředitelů kulturních institucí, které loni odvolal Ústecký kraj. Svoboda se na protest proti postupu krajské rady už v následném konkursu o obhajobu svého postu neucházel, odstěhoval se na Čáslavsko, kde se dál věnuje kurátorské činnosti.
 
Petr Svoboda, dlouholetý ředitel Galerie výtvarného umění v Mostě a stálý kurátor každoročních výstav, organizovaných v Čáslavi místním spolkem Třiatřicet, převzal ve středu významné ocenění ministerstva kultury, medaili Artis Bohemiae Amicis.
 
Informoval o tom David Novák z čáslavského spolku, se kterým Svoboda spolupracuje.
 
Vyznamenání Svoboda obdržel při komorním ceremoniálu v pražském Nostickém paláci z rukou náměstka Vlastislava Ourody, a to zejména za svoji dlouholetou nepřetržitou systematickou kurátorskou, osvětovou a publikační činnost, za vybudování a více než pětadvacetileté řízení významné umělecké galerie a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí.
 
Petr Svoboda se zařadil po bok dalších významných osobností – například čáslavského rodáka Josefa Svobody, Jiřího Bělohlávka, Ennia Morriconeho, Josefa Koudelky, Lubomíra Lipského či Sira Charlese Mackerrase – které byly touto medailí oceněny v uplynulých letech.
 
Kdo je Petr Svoboda
 
Absolvent Střední průmyslové školy keramické v Karlových Varech se po jedenácti letech práce v porcelánce ve Staré Roli stal v roce 1985 odborným kurátorem v Galerii umění Karlovy Vary a v roce 1990 byl jmenován ředitelem Okresní galerie výtvarného umění v Mostě. V roce 1991 tuto galerii delimitoval a převedl pod ministerstvo kultury; současně pro ni vyhledal a administrativně i technicky zajistil nové, vysoce reprezentativní prostory v přestěhovaném děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie. V květnu 2017 se Petr Svoboda stal jednou z obětí personální čistky, během níž rada Ústeckého kraje ovládaná KSČM a ČSSD odvolala bez relevantního zdůvodnění z funkce pět ředitelů tamních galerií a muzejí. Vedení kraje navíc vzápětí zahájilo za velmi podezřelých okolností kroky k faktické likvidaci GVU Most formou jejího sloučení s regionálním muzeem.
 
Petr Svoboda se nedávno přestěhoval z Mostecka na Čáslavsko, aktuálně v Čáslavi připravuje další výstavu, tentokrát obsáhlou výběrovou retrospektivu významné české fotografky Gabiny Fárové; její vernisáž by měla proběhnout v místním Dusíkově divadle počátkem října.
 
O tom, zda se nakonec ke sloučení dojde, nemají rozhodnout odborná kritéria, ale čistě ekonomické ukazatele. Kraj totiž zadal analýzu vhodnosti sloučení auditorské společnosti Scott & Hagget, která jako jediná podala přihlášku do výběrového řízení. Proti sloučení se zdvihla vlna nevole v odborné veřejnosti, žádnou respektovanou instituci Ústecký kraj k podání nabídky neoslovil.
HlídacíPes.org opakovaně upozornil na podivné okolnosti, které po celý loňský rok provázely výměnu ředitelů krajských příspěvkových organizací. Stejné to bylo i v tomto případě: Komise, která měla pouze doporučit jméno nového ředitele, žádného nevybrala a místo toho vymyslela sloučení s muzeem. Dodnes není jasné, kdo s nápadem do komise přišel. Nikdo ze zúčastněných se k němu nehlásí.
 
Bývalý šéf krajského odboru kultury a památkové péče Radek Spála připravil sloučení galerie s muzeem jako jedinou cestu. Pracoval přitom zejména s návštěvností, která se v oblastním muzeu v poslední době zvýšila po výstavách terakotové armády nebo výstavy kachlových kamen.
 
Robert Malecký, Hlídací pes, 30. 5. 2018

—————

Zpět