„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Čáslavské divadlo navštíví známý psychiatr a spisovatel Radkin Honzák

05.06.2018 12:56

Ve středu 13. června od 19 hodin budou mít zájemci z Čáslavska a Kutnohorska vzácnou příležitost setkat se na Nové scéně Dusíkova divadla s renomovaným českým psychiatrem a psychoterapeutem, spisovatelem, vysokoškolským pedagogem a také autorem populárního internetového blogu, Dr. Radkinem Honzákem.

MUDr. Radkin Honzák, CSc. (*1939) absolvoval Fakultu všeobecného lékařství v Praze. Nejprve pracoval čtyři roky v Psychiatrické léčebně v Kosmonosích a poté nastoupil jako psychiatrický konziliář v tehdejším Ústavu pro výzkum výživy lidu v Krči, který se stal později součástí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). V souvislosti s tamním transplantačním programem byl devět let členem etické komise CAHBI ve francouzském Štrasburku. Po roce 1989 vedl nejprve deset let Oddělení lékařské psychologie, psychoterapie a psychosomatiky 1. lékařské fakulty Univezity Karlovy, další dekádu působil na Psychiatrické katedře Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ), odkud přešel na částečný úvazek do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Více než deset let působil jako šéfredaktor časopisu Praktický lékař, v roce 1989 založil pro pacienty v dialýze a v transplantačním programu časopis Stěžeň, který vede dosud. V současnosti působí jako ambulantní lékař v centrech IKEM a REMEDIS, jako sekundární lékař v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích a jako asistent na Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK. Dlouhodobě se specializuje na psychoterapii a je zastáncem psychosomatického (biopsychosociálního) přístupu. Na 1. lékařské fakultě a Fakultě sociálních věd UK také přednáší.

Na svém hojně navštěvovaném blogu na serveru Aktuálně se pravidelně vyjadřuje k současnému dění a jeho tamní eseje, sloupky a komentáře doplněné články publikovanými v odborných časopisech již vyšly ve dvou knižních výborech nazvaných Babičku potrkal jelen a Dědeček potrkal jelena. V roce 2014 vydalo nakladatelství Vyšehrad knižní rozhovor s Dr. Honzákem pod názvem Všichni žijem´ v blázinci. Coby autor či spoluautor vydal dosud Radkin Honzák téměř dvacet odborných a populárně-naučných knih; zatím poslední vyšla na podzim loňského roku pod názvem Psychosomatická prvouka.

Setkání s Dr. Honzákem, které proběhne jako přednáška následovaná besedou, organizuje Dusíkovo divadlo a David Novák z čáslavského spolku Třiatřicet.

Kdy: ve středu 13. června 2018 od 19.00 hod 

Kde: na Nové scéně Dusíkova divadla 

Vstupné: 100,-/50,- Kč

Vstupenky lze zakoupit v čáslavském Informačním středisku nebo přímo v divadle.

 

David Novák, 5. června 2018, svoboda.info

—————

Zpět